MARMELADE CAT - PERSOONALLINEN HARVINAISUUS MBUNA RYHMÄSSÄ

Malawijärven kivikkoahvenet, mbuna-ryhmä, ovat tunnetuja erittäin värikkäistä koiraistaan. Mbuna lajien koiraiden värit loistavat sateenkaaren eri väreissä, naaraiden ollessa yleensä vaatimattomampia harmaita tai ruskeita. Yhtenä syynä naaraiden väritykseen on pidetty sitä, että hautovan naaraan on helpompi piiloutua kivien sekaan, kun väritys sulautuu ympäristön väreihin. Poikasten väritys on yleensä naaraan värityksen kaltainen, jolloin nekin hyötyvät vaa-timattomasta värityksestään piilotellessaan kivien seassa.

Eräissä mbuna suvuissa on populaatioita, joissa osalla naaraita väritys poikkeaa täysin normaalista. Pohjaväri vaihtelee keltaisesta vaaleaan punertavaan ja rumis on enemmän tai vähemmän täynnä epäsäännöllisiä pisteitä tai läikkiä, joiden väri vaihtelee mustasta ruskeaan. Nämä läikikkäät värimuodot tunnetaan akvaario-harrastuksessa lyhenteenä O (orange) tai OB (orange blotched). Syynä mutaation säilymiseen luonnossa pidetään entistä parempaa suojaväritystä, jonka avulla kala pystyy piiloutumaan saalistajilta . OB värimuotoja tunnetaan ainakin suvuista Cyathochromis, Gephyrochromis, Labeotropheus, Metriaclima ja Pseudotropheus.

Kaikissa populaatioissa, joissa esiintyy OB värimuoto naaraiden keskuudessa, esiintyy myös OB koiraita. Näitä koiraita kutsutaan nimellä Marmelade Cat, MC. Paikallinen väestö kutsuu laikikkäitä mbuna ahvenia nimellä "Namakate", joka on vapaasti käänenetty englanniksi kuulumaan Marmelade Cat. MC koiraiden pohjaväri vaihtelee sinisestä oranssin kautta purppuran punaiseen. Saman koiraan ruumiissa saattaa esiintyä useampaakin pohjaväriä. Pohjaväriä epäsäännöllisesti täplittävät läikät voivat olla hohtavan sinisiä tai jopa punertavan ruskeita. Jokainen koiras on väritykseltään erilainen, eikä väri vaihtele juurikaan mainittavasti mielialojen mukaan, kuten normaalivärisillä mbuna koirailla tapahtuu. Järvessä tehdyissä havainnoissa on todettu MC koiraiden olevan itsevarmempia kuin normaaliväristen. Normaaliväritykselliset koiraat piiloutuvat kivikon sekaan hyvissä ajoin ennen sukeltajan lähestymistä, kun MC koiraat jäävät pidemmäksi aikaa näkyville.

MC koiraat vartioivat reviirejään normaaliväristen koiraiden reviirien seassa ja odottavat innokkaana kutuseuraa sekä normaalivärisistä että OB naaraista. Viljelytutkimuksissa on todettu, että MC koiraat kutevat aina mieluummin OB väristen naaraiden kanssa, jos ne saavat itse valita vapaasti kutuseuransa. MC koiraiden ja OB naaraiden poikasista on osa aina OB värityksellisiä, joukossa koiraitakin. Osa poikasista on lajin paikallisen värimuodon normaalivärisiä koiraita. Tutkijat käyttävät MC koiraiden määrää poikueessa mittarina, jolla OB/MC mutaation ikää populaatiossa pyritään määrittämään. Mitä enemmän MC koiraita poikueessa on suhteessa kaikkiin koiraisiin, sen vanhemmaksi mutaatio tulkitaan. MC koiraiden suhteellinen määrä voi vaihdella esim. 3% sta (Labeotropheus fuelleborni "Red Mango, Mbamba Bay) 25%iin (Metriaclima sp. zebra red dorsal Lundo)

Luonnossa harvinainen, mutta harrastajien himoama MC värimuoto on saatu valikoivalla viljelytoiminnalla melko hyvin vakiintumaan akvaariokalakantaan, esim M. zebra. Valitettavasti samojen geenien yhdistely toisiinsa sukupolvesta toiseen on haalistanut värejä samalla kun yksittäisen MC koiraan hinta on pudonnut jo lähelle tavallisen harrastajan investointirajaa. Luonnosta pyydettyjä MC koiraita on kaupan tuontiyritysten varastoaltaissa ainakin Ruotsissa. Hinta valitettavan usein kuitenkin nelinumeroinen, kruunuina.

Itse hankin oman suosikkini, Labeotropheus trewawasae MC koiraan loppusyksystä 1998 Akvarielagretista Tukholmasta. Hinta ei ollut nelinumeroinen, eikä punainen ole punaista vaan haalean oranssia. Ruumiin pohjaväri on vaalean keltainen , kyljet kirkkaan keltaiset ja ruumistä peittävät läikät ja pisteet sinihohtoisen mustia. Selkä- ja peräevät ovat oransseja, joiden punaista väriä olen koittanut vahvistaa spirulinahiutaleilla. Muut kalani, varsinkin OB naaraat eivät voi käsittää, mikä uusi tulokas on. Ne ilmeisesti pitävät sitä omituisena kummajaisena, joka näyttää jotenkin naaraalta, mutta käyttäytyy väärällä tavalla ollakseen naaras. Koiraaksi ne eivät ole sitä vielä käsittäneet. MC koiraani onkin katsonut parhaaksi odottaa kivikossa, kunnes se on kasvanut naaraita suuremmaksi. Ehkä vielä joskus löytyy kutuseuraa, siihen asti sille riittää ulkoilu muiden kalojen kanssa lähinnä vain ruokinta-aikoina.

lähteenä käytetty Ingemar Bengtssonin artikkelia "Fascinerande färgvarianter från Malawisjön "Marmelade Cats" Ciklidbladet 2/95, Nordiska Ciklidsällskapet